Házfelújítás, Zökkenőmentes házépítés. Van ilyen?

Házfelújítás, házépítés

Házfelújítás ,  Otthonteremtés előtt állva számos kétség fel szokott merülni, ami a gördülékeny és megbízható kivitelezést illeti. Sokaknak vannak rossz tapasztalatai a házépítés, házfelújítás terén, ám a legtöbbször a kivitelező helytelen megválasztására vezethetőek ezek vissza.

Egyet jelent tehát ez azzal, hogy szinte biztosan problémák adódnak majd házépítés során? Tény, hogy nagyon sok múlik a tervezés szakaszán, a választott szakemberek profizmusán, de a kivitelező megbízhatósága is rendkívül fontos. Amit tehet, az ez előzetes alapos tájékozódás.

Ha van a családban, ismerősök között olyan, aki nemrég építkezett, megéri kikérni a tanácsait, véleményét, hiszen saját tapasztalatából adódóan sok hasznos információval szolgálhat. Szakmai berkekben az ajánlás az egyik legmegbízhatóbb érv arra, hogy valóban olyan minőségű szolgáltatást nyújt az adott cég, amelyet az ügyfelek, építkezők elvárnak a pénzükért.

Inkább szánjon időt a tájékozódásra, mintsem utólag bánja meg, milyen csapatra bízta otthona felhúzását. Ahhoz, hogy a házépítés örömteli esemény legyen, és ne egy folyamatos gondokkal és plusz költségekkel járó folyamat, ajánlott már a telekvásárlástól és a tervezésről kezdve körültekintőnek és következetesnek lenni.

 

Tető szigetelése 

Házfelújítás, szigetelésMivel az épületek hőveszteségének jelentős része a tetőn át távozik, a házfelújításkor különös figyelmet kell fordítani a szigetelésére. Ez egyszerűen megoldható, ha a tetőgerendák közé szigetelőréteget fektetünk le.

Ha a lakásfelújítás során egy régebbi szigetelést szeretnénk lecserélni, az új szigetelés 15-20 cm vastagságú legyen. A régi építésű házaknál a szigetelés vastagsága kb. a tizede csupán annak, amit ma korszerűnek tekinthetünk.

A munka megkezdése előtt ellenőrizzük a tető állapotát és a hibákat, a gombásodást vagy a féregfertőzést szüntessük meg. Hogy milyen szigetelőanyagot használunk, abban tanácsos szakember segítségét kérni. A duzzasztott rostszigetelés a gerendák közé fújatják be.

Ezt a szigetelőtípust olyan épületekhez szokták ajánlani, melyek nincsenek kitéve a szélnek. A paplanszigetelés nagyon elterjedt. Ezt is a gerendák közé illesztjük be, kiválóan véd a nedvesség ellen, sőt útját állja a gombásodásnak és a korhadásnak is. Az alufóliaréteggel ellátott paplanszigetelés párazáró tulajdonságú. Ez a szigetelőanyag különböző vastagságokban kapható, a vékonyabbakat, akár a régi szigetelés felett is elhelyezhetjük.

 

Vakolatok felújítása

Házfelújítás, vakolat felújításAz épületek falát legtöbbször a nedvesség károsítja. Elsősorban régi házaknál okoz ez problémát, hiszen az akkori technológia még nem terjedt ki a vízszigetelésre. A nedvesség a vakolat felhólyagosodását, mállását, valamint a penész megjelenését idézi elő.

A vakolat állapota határozza meg, hogy újravakolásra van-e szükség vagy elég, ha felújítjuk a vakolatot. Mivel a felújítás során újabb rétegek kerülnek a felületre, ellenőrizni kell, hogy a vakolat elbírja ezek terhét. Vakolattartó hálóval növelhetjük a felület teherbíró képességét, amit dübelezéssel rögzíthetünk a falhoz.

 Házfelújítás előtt nem szükségszerű teljesen leverni a régi vakolatot, csak a víz által károsított szint feletti 1 m-ig. Ezután vigyük fel a szálerősítésű javítóhabarcsot, amit páraáteresztő festékkel vagy színező vakolattal kenhetünk át.

Ha a fal kevésbé vizes, a régi vakolat helyére előfröcskölő anyagot hordjunk fel, majd erre vigyük fel a szárítóvakolatot legalább 2 cm vastagon. Ha az épület nagyon nedves vagy só által károsodott, alsó- és felsővakolat használatára is szükség van. A felső réteget szintén páraáteresztő színező vakolattal tehetjük esztétikussá.

 

Burkolóanyagok webáruházból? Megéri!

Házfelújítás, burkolóanyag beszerzéseA házépítés rengeteg kiadással jár, ehhez kétség sem férhet. Sokan csak hitelfelvétellel tudják megoldani a saját otthon megteremtését, de természetesen így sem mindegy, hogy mennyit kell majd visszafizetni.

Jogosan merülhet fel a kérdés a házépítés előtt állókban, hogy mégis milyen módon érdemes beszerezni a szükséges alapanyagokat. Vannak, melyek méretükből, vagy egyéb szempontból adódóan a közeli telephelyekről a legpraktikusabbak, mások esetében érdemes elgondolkodni a webáruházon keresztüli rendelésről.

Ez utóbbi lehetőség mellett egyre többen döntenek a burkolóanyagok kapcsán, hiszen a járólapok, csempék és a különféle ragasztóanyagok elérhető áron vásárolhatóak meg az internet kínálta kényelmet kihasználva. További előnye ennek, hogy így otthonunkból tekinthetjük át a választékot, és lehetőségünk van arra, hogy a házépítés egyes fázisai előtt alaposan átgondolva döntsünk az ár és a várható minőség függvényében.

A házépítés terén otthonosan mozgó szakemberek azt javasolják, hogy a burkolóanyagok közül megéri legalább a középkategóriásak mellett letenni a voksot, ugyanis ezek biztosan időtálló minőséget jelentenek. Természetesen az is fontos, hogy a beépítés szakszerűen, a megfelelő alapanyagok társításával történjen.

 

Külső falak festése

Házfelújítás, festésA lakásépítésre a külső falak lefestése teheti fel a koronát, amikor az épület elnyeri végső arculatát. Attól függően, hogy milyen felületet szeretnénk, választhatunk matt vagy szemcsés festékeket a falhoz.

A vízbázisú falfestékek különleges emulziói nagyon jók a penészedés megakadályozására. Az első réteget higítsuk fel vízzel és két-három rétegben alkalmazzuk a festéket. Ha lehet, száraz és meleg időben dolgozzunk, mert a nedves, párás levegőn a festék nem tud megszáradni.

A megerősített falfestékek finom szemcséket tartalmaznak, melyek biztosítják a vízállóságot és alkalmasak a kisebb repedések eltüntetésére. Az oldószerbázisú falfestékek áteresztik a levegőt, így a fal nem fog penészedni, hiszen folyamatosan levegőzni tud. Az első réteget ennél a festéknél is érdemes felhigítani, de nem vízzel, hanem alkohollal.

A texturált bevonatok alkalmazása régóta a külső falak burkolásának egyik legnépszerűbb módja. Nemcsak esztétikus, de vízálló bevonatot érhetünk el, amit tetszőleges színre át is festhetünk. A sűrű állagú masszával viszonylag gyorsan kell dolgozni, hiszen felülete csak addig mintázható, míg meg nem szárad

Házfelújítás