Lakásfelújítás kivitelezés -minden évszakban, fokozatosan, egyetlen munkafolyamatot sem szem elől veszítve!

lakásfelújítás, lakásfelújítás kivitelezésLakásfelújítás kivitelezés. Amennyire tiszta, annyira szeretünk a lakásban is tartózkodni. Az otthon tisztasága megnyugtat, melegséggel tölt el bennünket, miközben tudjuk: életünk munkája a pontosan meghatározható négyzetméterekben összpontosulhat. A lakásunkért azonban egyedül mi vagyunk hivatottak bármit is cselekedni. A lakásban a színek, a formák, a bútorzat a mi sajátos ízlésvilágunk szerint aktiválódnak. És azért valljuk be: évente azért mindig igyekszünk valamit felújítani benne.

A falak egy idő után elkoszolódnak, a terasz burkolata az évszakonként tapasztalható környezeti hatások következtében roncsolódnak, így azokat kötelesek vagyunk felújítani, és meghatározott módon szinten tartani annak megfelelő állapotát. Hiszen, ami már lelakott, amit koszosnak érzünk, abban nem is szeretünk élni. És hát a mi saját igényeink is folyamatosan változnak. Többet szeretnénk, több színben akarjuk látni és érezni otthonunkat.

 

Falak fugázásának kijavítása 

lakásfelújítás, lakásfelújítás kivitelezésA kőből és a téglából készült falak egy ideig nagyon jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak, de tartósságuk nem örökre szól. A lakásfelújítás kiváló alkalom arra, hogy ne csak belső átalakításokkal, de kívül, a falak megóvásával is tegyünk azért, hogy otthonunk igazán komfortos legyen.

A téglák közötti habarcsot elsősorban a fagy és az eső kezdi ki. Ha morzsálódni kezd, kiesik, egyértelmű jele annak, hogy mielőbbi javításra van szükség. A réseken keresztül ugyanis a nedvesség nagyon könnyen bejut, átáztatva ezzel a helyiségek falait is. A lepergő tapéta, a foltos falak, a penészfoltok mutatják, ha a habarcs felett eljárt az idő.

A javítás egyszerűen kivitelezhető, bár eléggé időigényes munka. Ehhez a sérült habarcsot 10-12 mm mélyen kapargassuk ki, majd a törmeléket egy kefe segítségével söpörjük ki a résekből. A téglákat enyhén nedvesítsük be, majd a már kikevert maltert felfelé irányuló mozdulatokkal hordjuk fel. Amikor már kissé megkötött, de még puha, akkor formázhatjuk. A régi falaknál ajánlott homorú fugát készíteni akár egy fémcsőből. Amikor teljesen megszilárdult, utolsó lépésként keféljük le a maltermaradékokat.

 

Falazás (anyagok)

Tévesen elterjed az a gondolat, hogy a fal csak és kizárólag téglából készülhet. Számos a téglához hasonló anyag kerülhet felhasználásra. Nem csak anyag, hanem méretbeli különbségek is vannak az        ilyen anyagoknál. Vegyünk pár alapvető tégla fajtát

-vályog tégla: a modern építészetben már nincs jelentős szerepe, de vidéken a kiváló tulajdonságai, és könnyű előállíthatósága miatt még alkalmazzák

hagyományos égetett agyag tégla: Talán mindenki számára ez a típus ugrik be a tégla szó hallatán. Régen még tömör szerkezetben készült, de mára már a szivacs szerkezetűek kerültek előtérbe. Kiváló hőszigetelő és teherbíró képességekkel rendelkezik.

beton tégla: Anyaga beton és általában üreges szerkezetű, köznapi nyelven a „kefni” jelzővel illetjük. Tulajdonságai hasonlóak az égetett agyag tégláéhoz. Mérete általában nagy.

– üveg tégla: Az üveg tégla nem kimondottan komplett falazat felhúzására lett kifejlesztve. Inkább díszítő és fényáteresztő képessége miatt alkalmazzák bizonyos helyeken. Teherbírása és időjárás-állósága kiváló.

Habosított téglák: Régen még alkalmazták a gázszilikát nevű téglát, amely rendkívül könnyű, szivacsos/porózus szerkezetű anyag volt. Méretének és súlyának köszönhetően villámgyorsan lehetett vele haladni. Anyaga azonban a vasöntödékben felhalmozódott salak volt, amelyet később veszélyes anyagként kezdtek kezelni, ezért a gyártás megszűnt.

ytong tégla: Gyakorlatilag a gázszilikát tégla utódja. Anyaga ugyan más, de szerkezeti felépítése és könnyű súlya miatt nagyon népszerű. Olyannyira könnyen formálható, hogy akár egy hagyományos recés élű késsel is méretre lehet vágni.

A fentebb felsorolt anyagok csupán töredéke a hazánkban elérhető téglafajtáknak. Méretbeli különbségek pedig minden típusnál vannak. Legyen szó kis vagy nagyméretű tégláról, azt mindenképpen nagyon hosszas mérlegelés után döntsük el, hogy az újonnan épülő otthonunk miből is készüljön el. Hiszen nem csak magunknak, de a gyermekeinknek és unokáinknak is építjük ezt az otthont.    

 

Fürdőszoba berendezése

lakásfelújítás, fűrdőszoba átalakításA lakásfelújítás vagy lakásépítés során bármilyen stílusban is alakítsuk ki otthonunkat, néhány alapvető szempontokat minden helyiségnél figyelembe kell vennünk. A fürdőszobáknál bizonyos szerelvények helyet kell, hogy kapjanak. Kád helyett a zuhanyzó beépítésével sok helyet takaríthatunk meg, akárcsak a süllyesztett mosdókagylókkal. Hogy minden jól elférjen, alapos méréseket kell végeznünk és nem árt, ha pontos tervekkel vágunk neki a szaküzleteknek.

Mérésnél vegyük figyelembe, hogy a fürdőkád és a fal között elegendő helyet kell hagynunk a kádból való ki- és beszálláshoz és ahhoz, hogy tisztításnál is hozzáférjünk a kádhoz. Ehhez általában 70 cm-nyi hely elegendő.

A mosdót szintén nem szabad beszorítani, különben nem tudjuk úgy használni, ahogy szeretnénk. Ha 70 cm-nyi helyet biztosítunk, kényelmesen tudunk a mosdó fölé hajolni. Oldalra pedig a könyököknek nagyjából 1 m helyet hagyjunk szabadon. A zuhanyfülke és a vele szemben lévő fal között minimum 1 m-re van szükség ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk kilépni és megtörölközni. A wc-ket úgy építsük be, hogy előre és kétoldalt kb. 60-70 cm-nyi szabad helyünk legyen.

 

Utólagos ablakszigetelés

A panellakásban élők jól tudják, hogy a nyílászárók az évek során rendkívül elöregedtek, így ahhoz, hogy a fűtésszámla ne szökjön az egekbe, nagyon fontos, hogy lakásfelújítás kivitelezés alkalmával az elavult, elkorhadt, sokszor nem megfelelően záródó ablakokat kicseréltessék. Van azonban arra is lehetőség, hogy a még viszonylag jó állapotban levő nyílászárókat utólag szigeteljük. Válasszon a munkára profi szakembereket!

Vásárlás pontos elképzelésekkel

Otthonunk szerves részét képezi a fürdőszoba, hiszen itt indul, és itt is ér véget a fárasztó munkanap. Természetes igényként jelentkezik tehát számunkra, hogy az mind megjelenésében, mind funkciójában olyan legyen, mely maximálisan elnyeri tetszésünket. A szaniterek kiválasztásához minden esetben pontos méretigénnyel érkezzen a szaküzletbe, hogy könnyebben tudjon választani a fürdőhöz passzoló darabokat

 

Lakásfelújítás kivitelezés