Lakásfelújítás A-tól Z-ig, Ajtók szigetelése

Lakásfelújítás A-tól Z-ig, szigetelésLakásfelújítás A-tól Z-ig. Amikor a lakásépítés során beépítjük az új ajtókat, gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről is. Ahhoz, hogy az ajtó szorulás mentesen működjön, az oldalaknál és felül is 2 mm-es hézagot kell hagynunk. Ez viszont több ajtónál már nagy hő veszteséget eredményez.

A legegyszerűbben a hab-szigetelőanyagokkal dolgozhatunk, melyek öntapadósak és nincs más dolgunk velük, mint méretre szabni és ráilleszteni az ajtózárólécre. Ezek élettartama minimális, így cseréjükről folyamatosan gondoskodnunk kell, lefesteni pedig sosem szabad őket.

A gumi vagy PVC-habok tartósabbak és ellenállnak a napfénynek. A rugós fém- vagy műanyag szalagokat az ajtókeretekhez szegezzük vagy ha öntapadós változatot választunk, akkor egyszerűen odaragasztjuk. Ez a szigetelés kizárólag új vagy hibátlan állapotú ajtóknál alkalmazható. Ha a felület nem teljesen egyenletes, az ajtószárnya habcsíkot tegyünk.

A V-szalag szintén a rugós szalagok egyik típusa, amit az ajtóütközőhöz illeszthetünk. Előnye, hogy olcsó és esztétikailag sem zavaró. A kulcslyukat zárólemez felszerelésével, a levélbedobót egy felnyitható lap rögzítésével huzat mentesíthetjük. 

 

Vakolattípusok 

Lakásfelújítás A-tól Z-ig, vakolatokA vakolatokat alapvetően homokból, cementből és mészből állítják elő. Az arányok megváltoztatásával szinte végtelen vakolattípus lehet létrehozni. Ezek közül számos kifejezetten ajánlott a lakásfelújítás során házilag kivitelezett munkákhoz is.

A gipszvakolat víz hatására megköt, de a munkákat a megkötést akadályozó szerek segítségével tudjuk szabályozni, így pontosabban tudjuk ütemezni a lakásfelújítást is. Ezt a fajtát kizárólag beltérre alkalmazhatjuk és csak olyan térben, ami védve van a nedvességtől. Óvatosan kell vele dolgozni, mert ha megköt, utólag nem lehet hozzá vizet adni. Lakásfelújítás A-tól Z-ig

A carlite vakolatokat könnyű használni, másik előnyük, hogy hőszigetelő réteget biztosítanak. Nagyjából 2 óra alatt kötnek meg, míg az égetett mész ennél jóval gyorsabban szárad. Nagyobb felületek általános vakolásához nem ideális, de kisebb javításokat el lehet vele végezni. Az egyrétegű vakolatokat egyetlen rétegben kell felvinni, miután vízzel kikevertük, egy órán belül fel kell használni őket, különben magukban megkötnek. A kitöltőket javításra használhatjuk, összekeverésükhöz csak vízre van szükség, de előre kikevert típusokat is vásárolhatunk. 

 

A friss vakolású falat mindenképpen érdemes valamilyen festékkel bevonni. De a festés csak a teljesen megszilárdult anyagra történhet. Amennyiben nedves felületre történik a festék felhordása akkor nem kívánt hatások léphetnek fel. Lakásfelújítás A-tól Z-ig

Például: Foltosodás, leválás, salétrom kiválás, vagy rosszabb esetben a felületi hólyagosodás. A megszilárdult vakolat legyen tiszta, száraz és pormentes. Belső felületeknél ajánlott a gipszel történő glettelés és csiszolás. Így a porózus és morzsolódó vakolat gyakorlatilag tükörsimává tehető, tehát esztétikai szempontból kiváló megoldás.

Kültér esetén semmiképpen sem javasolt a gipszel történő glettelés, mert a gipsz a nedvesség hatására megduzzad és elveszíti szilárdságát. Ezáltal elválik a felülettől és leveles leválás alakul ki. Kültér esetén, kifejezetten kültéri glettanyag használható. A külső hőszigetelő anyagokhoz használt ragasztó is csak a száradást követően kerülhet fel, és csak annak megszilárdulása után kezdhető a festés.

 

Fémfelületek a lakásban  

Lakásfelújítás A-tól Z-ig, fémfelületekAkár régebbi, akár új építésű lakásban élünk, számtalan fémből készült elemet találhatunk. Gondoljunk csak a radiátorokra, a csövekre, a korlátokra, melyek rozsdásodásra, korrodálódásra hajlamosak, ezért időnként – akár a lakásfelújítás keretében – kezeljük őket. Az általános festékeket hiába használjuk, ezek nem akadályozzák meg a korróziót, érdemes speciálisan erre a célra kifejlesztett bevonatokkal ellátni őket. A rozsda alapvetően a vasat és az acélt fenyegeti, különösen akkor, ha rendszeresen nedvesség éri.

Lakásfelújítás A-tól Z-ig. Festés előtt ezeket a felületeket megfelelő előkészítés után alapozzuk le a védelem érdekében. Egy drótkefe segítségével tisztítsuk meg, majd alaposan, akár több rétegben kenjük át cinkfoszfátos alapozóval. A nem vastartalmú fémeket, mint a réz vagy az alumínium, szintén szükséges előkészíteni a festéshez. A korrodálódott alumínium zöld színt vesz fel, ezt csiszolópapír és alkohol segítségével távolítsuk el, majd cinkfoszfátos alapozóval kenjük le.

A vörös- és sárgaréz gyakran díszítőelemként szolgál, ezért szükségtelen lefesteni. Ehelyett inkább lakkot használjunk, ami kellő védelmet biztosít az oxidálódás ellen.

 

Texturált falak

Lakásfelújítás A-tól Z-ig, egyedi falakHa a falfelületet szeretnénk izgalmasabbá tenni, a külső és belső falakon is alkalmazhatunk texturált bevonatokat. Elkészítésük nem bonyolultabb és hosszadalmasabb, mint a festés, tehát ez a művelet biztosan befér a lakásfelújítás munkálatai közé.

Magát az anyagot sajátkezűleg is elkészíthetjük száraz festékpor és víz keverékéből, de akár készen is megvásárolhatjuk.  A falat készítsük elő, távolítsuk el a tapétát vagy a fényes bevonatokat és tisztítsuk meg a felületet, majd hagyjuk megszáradni. A nagyobb hézagokat javítsuk ki, de a kisebb hibákat a texturált bevonat jótékony takarni fogja. A minta kialakításához használhatunk ecseteket, kaparókat, hengereket vagy bármilyen különleges eszközt, ami látványos nyomot hagy a falon.

A legnépszerűbbek a hullámos, sávos és a rombusz mintázatok, valamint a pontozás. Először 60 cm szélességben kenjük fel a bevonatot, majd készítsük el a mintát. Ha az eredmény nem olyan, amilyet szerettünk volna, lehúzó réteggel eltüntethetjük. Majd kenjük le a következő sávot és annak megmintázása előtt dolgozzuk el a két sáv határát. A konnektorok környékén ecsettel finoman egyengessük el a bevonatot. Lakásfelújítás A-tól Z-ig

Lakásfelújítás A-tól Z-ig