Lakásátalakítás – Kis lakások átalakítása

lakásátalakítás, budapesten, kis lakások átépítéseLakásátalakítás lehetőségei jóval korlátozottabbak egy kis alapterületű lakás esetében, mint egy nagyobb háznál  

Az adottságokhoz alkalmazkodva az egyes élettereket itt szűkösebben lehet csak elválasztani egymástól, de léteznek már erre is praktikus megoldások.

Lakásfelújítás Budapest. Egyszobás lakásoknál is fontos, hogy a hálófülkének elkülönítsünk legalább egy kis helyet. Biológiai ritmusunk szempontjából sem szerencsés, ha ugyanott töltjük éjszakai pihenésünket, ahol esetleg napközben dolgozunk vagy tevékenykedünk.

Ez a kis sarok – akár egy felhajtható, falba rejtett ággyal – a teljes nyugalmat kell, hogy biztosítsa. A hordozható, mobil válaszfalak lehetőséget adnak a terek elválasztására, ha vendégek érkeznek, a hálórészt elrejthetjük mögéjük. Ajánlott hasonló módon megoldani a konyha, főzőfülke, illetve a fürdőhelyiség elszeparálását is.

A burkolatokkal egy téren belül is kihangsúlyozhatjuk a különböző funkciókat betöltő lakrészek különállását. A főzőfülke padlózatához járólapokat, a nappali részhez, illetve a hálófülkéhez melegebb parkettát vagy szőnyegeket használhatunk, de a falak esetében ugyanígy érdemes előtérbe helyezni a változatosságot.   

A helyiségek megvilágítása 

lakásátalakítás, budapest, ledvilágításHa a lakásátalakítás során egyes helyiségek funkcióit megváltoztatjuk, az új viszonyoknak megfelelően gondoskodnunk kell a világítás átalakításáról is. A hálószobákban több fényforrásra is szükség van és az sem mindegy, hogy ezeket pontosan hogyan helyezzük el. Az olvasólámpákat tehetjük az ágy mellett éjjeliszekrényre, de kevésbé zavaró, ha az ágy fölé rögzítjük őket.

Célszerű két külön fényforrást használni, melyek egymástól függetlenül működtethetők. Az öltözőasztalhoz is tegyünk egy lámpát úgy, hogy maga a lámpatest ne látszódjon a tükörben, mert az nagyon zavaró lehet. Praktikus, ha nemcsak az ajtó mellé, hanem az ágy mellé is teszünk egy kapcsolót, amivel a háló általános világítását működtethetjük. A gyerekszobába érdemes fényerő-szabályzós kapcsolót tenni, valamint éjszakai fényről is gondoskodjunk. Ebben a helyiségben minden lámpa kettős szigetelésű legyen.

Lakásátalakításnál a fürdőszobai világításnál a vízállóságot, mint elsődleges szempontot vegyük figyelembe a világítás kiépítésekor. A lépcsők megvilágítását úgy alakítsuk ki, hogy a járófelületek felülről legyenek megvilágítva, tehát teljes szélességükben jól láthatók legyenek.     

A konyha kialakítása

lakásátalakítás, konyha felújítás, Bár a konyha alapvetően otthonunk funkcionális területe és ezért a lakásátalakítás során arra kell főként hangsúlyt fektetni, hogy a mindennapokban minél jobban használható legyen, ugyanakkor – főleg, ha sok időt töltünk itt – a színekkel és a textúrákkal kellemes hangulatot is teremthetünk. Ezt elsősorban a burkolatok megválasztása befolyásolja.

A konyhabútorok többsége fából készül, ami már eleve meleg hatást kölcsönöz a helyiségnek. Ehhez jól illik, ha a padló és a fal is meleg színekben pompázik, de ha éppen ennek ellenkezőjét, a hideg hatásokat alkalmazzuk a nagyobb felületeken, izgalmas kontrasztot érhetünk el. Bátran kísérletezhetünk az élénk színekkel is, ha megteremtjük azok harmóniáját.

A padló- és falburkolatok közül a legnépszerűbbek a kerámialapok, melyek könnyen tisztíthatók, vízállók és tartósak, ugyanakkor a meleg burkolatok, mint a parafa, a laminált padló vagy a műanyagpadló szintén dekoratív és időtálló elemei lehetnek a konyhának.

Díszítőelemként mozaikcsempét vagy a többitől eltérő mintájú vagy színű darabokat is alkalmazhatunk egy-egy sorban. Lakásátalakításnál ezzel megtörhetjük a padló és a falfelületek egyhangúságát.    

  

 

Lakásátalakítás