Komplett lakásfelújítás , Festés és felületkezelés  

Komplett lakásfelújítás, festésKomplett lakásfelújítás  A lakásfelújítást akár részlegesen, akár kompletten végezzük, a festés az a művelet, ami biztosan szerepelni fog a munkálatok között. Bár elsőre a dekorációs szerepe szembetűnő, a festés sohasem önmagában, hanem mindig a felületkezeléssel együtt jár. Nem mindegy, hogy falat, fát vagy fémet festünk, illetve kezelünk.

A felület sajátos tulajdonságai alapján választjuk ki azt a speciális festéket, ami alkalmazkodik az egyedi adottságokhoz, a beltéri vagy kültéri körülményekhez, hiszen csak így születhet időtálló és hosszútávon is esztétikus eredmény. Az épület külső falának festése alapvetően védelmi funkciót lát el. Megóv a nedvességtől, eltünteti a foltos részeket. Választhatunk a cementfestékek, a kültéri falfestékek vagy a texturált bevonatok széles palettájából.

A belső falfestéshez az emulziók a legáltalánosabbak, de különleges hatást kölcsönző, pl. selyemfényű festéket is alkalmazhatunk. A fafelületek festése a nyílászáróknál és a bútoroknál is elengedhetetlen a védelem céljából. Alapozás után használhatunk olajat, lakkot, pácot vagy politúrokat annak megfelelően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.  

 

Tervezzük meg a fürdőszoba felújítását!

Komplett lakásfelújítás, fürdőszoba felújításEgy szoba felújítása sem egyszerű munka, de a berendezések helyét a későbbiekben bármikor megváltoztathatjuk. Ezzel szemben egy fürdőszobában mindennek fix helyet kell találni, hiszen a zuhanyzó, a wc és a mosógép helye a későbbiekben nem, illetve csak nagy munkával változtatható meg.

Elsősorban az alapterület befolyásolja a fürdő elrendezését. Egy kis átgondolással egy egészen pici fürdőt is ízlésessé és praktikussá tehetünk, ezért sem árt időt szánni a tervezésre egy komplett  lakásfelújítás előtt. Egy kisebb lakásban a mosógép számára csak a fürdőben van hely. Mivel ez az egyik legnagyobb berendezés, meghatározza a fürdő teljes elrendezését. Praktikus, ha beépítjük egy szekrénybe, ami nemcsak jótékonyan takar, de a felette lévő hely is hasznosítható.

Ha kád helyett zuhanyzót választunk, az alapterületből ugyan kisebb helyet áldozunk fel, de optikailag kicsinyítjük a teret. Ugyanakkor a felszabadult helyre beférhet akár a wc vagy a mosdó is.

 

Mivel szigeteljük a mennyezetet?

Komplett lakásfelújítás, szigetelésEgy komplett lakásfelújításnak ma már elmaradhatatlan része a szigetelés. A mennyezeten keresztül távozik a hőveszteség nagy része, ezért ennek szigetelését is érdemes fontolóra venni.

Ha a mennyezet felett padlás van, üveggyapot vagy cellulóz leterítésével egyszerűen megoldhatjuk a szigetelést. Amennyiben a padlást használjuk és járunk a padlóján, lépésálló polisztirolt válasszunk. A nagy belmagasságú lakásoknál nem számít, ha a szigetelés néhány centit elvesz a helyiség magasságából. Ilyen esetekben ideális a gipszkarton vagy hungarocell álmennyezet, ami egy vázszerkezetre lesz felfogatva. A gipszkarton alatt elfér a szigetelőanyag, ami lehet üveg- vagy kőzetgyapot. Ezek a megoldások általában legalább 10 cm helyet igényelnek.

A panellakásokban, ahol a belmagasság kisebb, ezek a típusú szigetelések nem alkalmazhatók. Léteznek azonban olyan szigetelőpanelek, melyek csupán 4 cm vastagok, hagyják lélegezni a mennyezetet és vékony vakolatréteget is fel lehet vinni rájuk. Ennél vékonyabb panelekkel is dolgozhatunk, melyeknek kifejezetten jó a hangszigetelő képességük is. Ezekkel érdemes az oldalfalakat is leszigetelni.

 

Ajtónyílás kialakítása és megszüntetése 

Komplett lakásfelújítás, Ajtónyílás megszüntetéseLakásátépítéskor egy-egy helyiség funkciója alapvetően megváltozik. Új ajtónyílásokat alakítunk ki vagy éppen a befalazzuk a régieket. Ha az új nyílást egy téglafalban szeretnénk kialakítani, először arról kell meggyőződnünk, hogy az adott fal teherhordozó-e vagy sem. Ha igen, akkor mindenképp forduljunk építészhez.

A fal kibontását először egy kis területen végezzük el, ahol pontosan meggyőződhetünk a tégla típusáról. A favázas fal esetében jelöljük ki a tervezett ajtónyílást, majd a vakolatot a lécekig távolítsuk el. A falburkolatot akár teljesen át is vághatjuk egészen a mennyezetig és elhelyezhetünk új oszlopokat. A régi ajtó megszüntetését, vagyis befalazását egy lécezéses fal esetében új lécezéssel és gipszkartonozással lehet megoldani.

Célszerű ugyanazokat az anyagokat használni, amiből a fal eredetileg is készült, ezzel elkerülhetjük, hogy a későbbiekben repedések keletkezzenek. Ha egy téglafal ajtónyílását szeretnénk megszüntetni és ehhez gipszkartont vagy lécezést használunk, az üregességből adódóan a fal akusztikai tulajdonságai jelentősen megváltoznak, ezért is ajánlott az azonos anyag alkalmazása.

 

Szegélylécek típusai

Komplett lakásfelújítás, Szegélylécek Ha a lakásfelújítás a padlóra is kiterjed, legyen az kerámia, laminált padló vagy PVC, meg kell találnunk hozzá a megfelelő szegélylécet, ami anyagában és színében is illeszkedik a padlóburkolathoz.

A szegélyléceket általában a falra kell rögzíteni és ez jóval tartósabb megoldás is, mintha ragasztanánk őket. A csavarozott szegélyléceket könnyen eltávolíthatjuk, ha festésre kerül sor, a pattinthatós változatokat pedig a tetejüket leemelve védhetjük meg a festékpöttyöktől. A szegélyléceknek olyan változata is kapható, ami alkalmas a vezetékek elrejtésére, ez egyszerre praktikus és esztétikus megoldás. Az MDF-ből készült szegélylécek bőséges színválasztékban kaphatók, így biztosan megtaláljuk a burkolattal legjobban harmonizálót.

Egybenyitott tereknél gyakran kombinált a padlóburkolat. Ebben az esetben alumíniumból készült áthidaló idomokat kell beépíteni, amik igazodnak a burkolatok anyagához és a köztük lévő szintkülönbséget is takarják.

Csempéhez és kerámiaburkolathoz ragasztós vagy öntapadós szegélyléceket válasszunk. Ezek többsége műanyagból készül és nemcsak a szegélyezés szerepét tölti be, de a vízelvezetést is elősegíti. Komplett lakásfelújítás 

 

Komplett lakásfelújítás