Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, Hiszen a lakásfelújítás mindig aktuális marad!

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, LakásfelújításLakásfelújítás ötlettől a valóságig, Minden él és mozog ebben a lakásban. Itt minden harmonikusságot és kiegyensúlyozottságot áraszt magából.

De mindezt eddig még csak elképzelni tudja, hiszen a valóságban sajnos nem feltétlen ezzel szembesül. Azt látja, hogy valahogy akármerre is tologatja a bútorokat, helyezi el a szőnyegeket, vagy cseréli ki a lámpatesteket, valahogy az összhatás nem éri el a célját. Nem érzünk semmit. Csak azt érezzük, hogy valami hiányzik.

Jól látható, hogy itt bizony el kéne már egy alapos festés, egy ablak csere és hát ez a konyhabútor például… annak az állapota egyszerűen tarthatatlan, elviselni képtelenség, rossz ránézni, az embernek még az élet kedvét is elveszi. Itt már tehát csak az asztalos segíthet. Ő tud dolgozni műhelyében akkor is, mikor odakint hideg van. 

Soha nem késő tehát belevágni a lakásfelújításbaLakásfelújítás ötlettől a valóságig, mindig tehetünk azért, hogy a lakásunk egyre szebb, egyre otthonosabb és egyre komfortosabbá váljon. Spóroljunk együtt így a hideg hónapok előtt: cseréltesse ki velünk nyílászáróit, amely mellett vállalunk még továbbá burkolást, festést, asztalos munkákat mindent, amire aktuálisan éppen szüksége lehet!

 

A mennyezet és a falak festése 

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, falak festése A lakásfelújításnak a leglátványosabb része, amikor az egyes helyiségek új színekben pompáznak. A jól megválasztott burkolatok, tapéták és festékek képesek teljesen megváltoztatni a szoba hangulatát és stílusát. A festés azonban jóval többet jelent puszta átszínezésnél.

A falak állapotát megóvhatjuk, a páralecsapódást megakadályozhatjuk, ezzel elkerülve a későbbi penészedést. A festést a falak és a mennyezet esetében csak úgy érdemes elkezdeni, ha a felületek hibátlanok. Előkészítésként tömítsük be a réseket, szüntessük meg a repedéseket, valamint gondoskodjunk arról, hogy a felület mindenhol egyenletes legyen. Hogy milyen típusú festéket választunk, azt az ízlésünk mellett az is befolyásolja, hogy hova szeretnénk használni. Ha a falak állapota és minősége úgy kívánja, szüksége lehet arra, hogy több festéket kombináljunk egymással.

A legáltalánosabb az emulziós festékek használata, mivel ezek olcsón beszerezhetők. Ezeket egyaránt használhatók a falakra és a mennyezetekre, létezik matt és selyemfényű változatuk is. A cementfestéket elsősorban külső falaknál vagy garázsok, pincék festéséhez alkalmazhatjuk.  

 

Fapadló felszedése  

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, Fapadló felszedése Ha régi fapadlónkat szeretnénk lecserélni a lakásfelújítás alkalmával, nem kis munka a deszkák felszedése. A régi építésű házaknál nagy a valószínűsége, hogy az átalakítások során már egy-egy deszkát elmozdítottak a helyükről.

Ha ennek nyomát látjuk, ezeknél a daraboknál kezdjük a burkolat felszedését. Ha a fapadló deszkáinak hosszúsága eltérő, mindig a legrövidebbet szedjük fel először, ezek eltávolítása jóval könnyebb és így jobban hozzáférünk a hosszabb darabokhoz. A csap- és horonyillesztésű padlóknál a deszkák felszedéséhez át kell vágnunk a csapokat. Ehhez fűrészt használjunk, mellyel az illesztések mentén haladunk.

Ezután vágjuk ketté a padlólapot és emeljük ki a helyéről. A négyszögletes végű fapadlónál használjunk vállas vésőt a deszkák szélénél és emeljük meg őket. Ha már eléggé fel tudtuk emelni, tegyük a hidegvágót a fapadló alá és emeljük ki a szögeket.

Ha a fapadló deszkái olyan hosszúságúak, hogy a szálak átérik a helyiséget, a felszedésükhöz keresztben ketté kell vágni őket. Szintén vállas vésőt használjunk, majd ha sikerült felemelni a deszkát, helyezzük alá a hidegvágót, szedjük ki a szögeket és vágjuk el a deszkát.  

Parketták

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, minőségi parkettaA lakásfelújításkor sokan döntenek úgy, hogy otthonukat parkettával teszik dekoratívabbá. A cseresznye-, tölgy-, bükk- és nyírfa felhasználásával készült padló meleg hangulatot kölcsönöz a helyiségeknek.

A keményfa parkettákat általában négyzet alakú panelekben fektetik le. Ezek már eleve csiszoltak, sőt általában le is vannak kezelve. A minőségi parketták hátoldalán bitumenes szigetelés van, hogy az alulról esetleg felszivárgó nedvességet ne engedjék feljebb jutni. A keményfa parkettát beton- és fapadlóra is ráragaszthatjuk. Napjainkban a legelterjedtebb parketta típus a szalagparketta. Anyaga lehet furnérozott rétegelt falemez vagy keményfa is. A fapadlóra egyszerűen lefektethetjük őket lapok leszögezésével.

A szalagparkettát rögzíthetjük úgy is, hogy az egyes lapok széleit összeragasztjuk. Felülete a legtöbb esetben előre kezelt, tehát ezzel már nincs dolgunk. A faburkolatú parafa a hagyományos parkettákkal ellentétben egy PVC-hátlapra rögzített, több rétegű parafalap, melynek felületén keményfa erezet látható. Tetején átlátszó műanyagréteg gondoskodik a fa védelméről. Ezt a típust egyszerűen lefektethetjük. 

 

Helyiségek egybenyitása

 Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, térnagyobbításHa a lakásátalakítás során két helyiség egybenyitását szeretnénk megoldani, időigényes és nagy felfordulással járó, de nem megoldhatatlan feladat elé nézünk. Ezek a műveletek általában engedély nélkül elvégezhetők, így már csak azt kell jól átgondolnunk, hogy tényleg belevágunk-e, hiszen a terek megváltoztatása hosszútávra szóló döntés. Mint az összes felújítással kapcsolatos folyamat előtt, itt is célszerű tervet készíteni, ahol sorra vesszük a munkafázisokat.

Ha a fal, amit szeretnénk eltávolítani, nem teherhordó, először jelöljük ki az új nyílás helyét. A méréseknél pontosan ügyeljünk a magasságra és a szélességre. A közelben lévő berendezési és egyéb tárgyakat távolítsuk el – beleértve a villanykapcsolókat és konnektorokat – és mindent alaposan takarjunk le. Ezután hozzáláthatunk a fal kibontásához. Amennyiben gipszkartonos, távolítsuk el a burkolatot, vakolt fal esetében a lécezést.

A küszöböt a végén szintezzük, majd következhet a mennyezet és a fal újravakolása. A befejező mozzanat a padló szintbe hozása és a keletkezett rések betömése. Ha a munka lényegi részét inkább szakemberre bíznánk, az előkészületeket akkor is elvégezhetjük mi magunk. Lakásfelújítás ötlettől a valóságig 

Boltív kialakítása

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, boltívekA lakásfelújítás során két helyiség egybenyitásával egy új, négyszögletes átjáró jön létre. Ha ezt boltívessé szeretnénk átalakítani, a legegyszerűbb, ha előre gyártott sablonokat használunk. Ezek több változatban készülnek, választhatunk az ovális, félköríves vagy csúcsos formák között.

Léteznek egy-, illetve többrészes sablonok is, hogy az adott falhoz melyik a megfelelő típus, ehhez vásárláskor kérjünk segítséget. A fémhálós sablonok nagyban megkönnyítik a munkát, egyszerűen dolgozhatunk velük. A hálót egy, a falnyílás tetején elhelyezett léchez, majd a támpillérekhez rögzítjük mindkét oldalon.

A pontos beállításhoz vízszintezőre, a rögzítéshez pedig kőműves szegekre lesz szükségünk. A háló gerincét erős, horgonyzott dróttal kapcsoljuk össze, hogy elbírja a kötőhabarcs súlyát. A habarcsot először a gerincre kenjük fel, majd az oldalakon alulról felfelé finom mozdulatokkal, mert a malternek nem szabad átpréselődni a háló lyukain.

A vakolást célszerű két rétegben elvégezni. Lakásfelújítás ötlettől a valóságig, a boltívek támpilléreit végül dekoratív gipszkellékekkel – pilaszterek, konzolok, pillérek – díszíthetjük, melyekkel az új nyílás elnyeri igazi stílusát.   

Lakásfelújítás ötlettől a valóságig