Teljes és részleges lakásfelújítás, Szoba leválasztása bontás nélkül

Teljes és részleges lakásfelújítás, szoba leválasztásaTeljes és részleges lakásfelújítás, sok tulajdonos próbál hozzászokni az előnytelen elrendezésű lakásokhoz, de minőségi életet élni ilyen otthonokban szinte lehetetlen. Az állandó kompromisszumok, a helyszűke vagy éppen a kihasználatlan terek nagyban rontják a komfortérzetet.

Van, aki a bontási munkálatoktól félve inkább érintetlenül hagyja a falakat, pedig bontás nélkül is megoldható az egyes helyiségek leválasztása.

A gipszkarton ehhez a legjobb választás. A lapokhoz fémből vagy fenyőfából készíthetünk vázat, amit aztán a mennyezethez és a falhoz rögzítünk. A keretben kell elvezetni az elektromos vezetékeket. A falban ajtóknak és ablakoknak is vághatunk helyet. A gipszkartonnal teljes értékű falat kapunk, amit vastagságtól függően akár 50 kg-ig terhelhetünk, tetszés szerint festhetünk és tapétázhatunk, a falak és a mennyezet közti éleket esztétikusan díszléccel takarhatjuk el. Ha vastagabb gipszkarton lapokat vásárolunk, igaz, hogy több helyet veszítünk, de néhány centiért cserébe igen jó hang- és hőszigetelő falakat kapunk.

A gipszkarton fal később könnyedén elbontható, így akár a szobák ideiglenes leválasztáshoz is ideális.

 

Szigetelés penészedés ellen

Teljes és részleges lakásfelújítás, szigetelésSok régi lakóépületnél okoz problémát, hogy a falak vizesednek, aminek egyenes következménye a lakás helyiségeiben a penész és a salétromosodás megjelenése. A bajt a penész elleni háztartási szerek legfeljebb rövid időre képesek orvosolni, végleges megoldást a szigeteléstől remélhetünk.

Akár házilag is kivitelezhető a lakások belülről történő szigetelése a penészedés és salétromosodás megállítására. Léteznek és viszonylag alacsony áron beszerezhetők olyan burkolatok, melyek kiszárítják a falakat, így a problémát a gyökerénél kezelik. A szigetelő lemezeket páraáteresztő ragasztóval rögzíthetjük az előzetesen megtisztított belső falakra. A speciális anyagból készült lapok úgy működnek, mint a szivacs. Magukba szívják a nedvességet és párologtatással távolítják el. Egy 25 mm vastagságú szigetelő lap akár 20 l vizet is képes megkötni.

Ez azonban önmagában még csak félsiker lenne. A speciális szigetelő burkolatok lúgos kémhatással is rendelkeznek, olyan környezetet teremtenek, amiben a penészgombák nem tudnak életben maradni. És hogy még egy legyet üssünk egy csapásra: hőszigetelő képességük szintén jelentős.

 

A nappali kialakítása 

Teljes és részleges lakásfelújítás, nappali részEgy teljes és részleges lakásfelújítás igazán örömteli időszak. Helyiségeink a szép burkolatoktól, az újrafestett vagy -tapétázott falaktól teljesen újjászületnek. Más-más szempontok alapján tervezzük meg a konyha, a fürdőszoba és a szobák arculatát, hiszen eltérő szerepet töltenek be a lakásban.

A nappali az a része a háznak, melyet nemcsak a család minden tagja, de a hozzánk érkező ismerősök is birtokba vesznek. Itt fogadjuk a látogatókat, ezt pedig a kialakításánál is figyelembe kell venni. Természetesen jóval könnyebb dolgunk van, ha viszonylag nagy alapterület áll rendelkezésünkre, de egy kisebb helyiségből is könnyen varázsolhatunk barátságos hangulatú, kellemes nappalit. Ha a hálószobában nem, akkor itt kap helyet a televízió, a zenelejátszó, a házimozi, ezeknek is megfelelő helyet kell találnunk.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a tér világos legyen. Ha ezt természetes fénnyel nem tudjuk megoldani, mert a helyiség ablakai kicsik, akkor a meleg színek használatával érhetünk el hasonló hatást. Ezek visszaköszönhetnek a falakon, a burkolatokban és a lakástextileken is. Az árnyékolók szintén segítenek a kellemes légkör megteremtésében. 

 

Betonpadló   

Teljes és részleges lakásfelújítás, fapadlóHa az épületben olyan régi felfüggesztett fapadló van, ami már korhadásnak indult vagy a faféreg megtámadta, mindenképp szükséges a teljes és részleges lakásfelújítás alkalmával kicserélni.

Ha a felfüggesztett padló alatti hézagba elegendő 60 cm-nyi töltőanyag, akkor a legjobb megoldás a betonpadló készítése. Ennél a vastagságánál ugyanis a betonnál még nem áll fenn a süllyedés veszélye. A lakásátalakításnak ezen fázisa előtt nem maradhat el a szakértői vélemény, hiszen a betonpadló alapjaiban érintheti az épület struktúráját szigetelés, szellőzés tekintetében, valamint az itt futó víz- vagy villanyvezetékekkel kapcsolatban.

A munkát a régi fapadló felszedésével kezdjük. Amennyiben ez fertőzött volt, az egész felületet, sőt körülötte a falaknak a padlóhoz közeli részét is kenjük át gombaölővel. A padló eltávolítása után maradt hézagokat malterral tömítsük be.

A feltöltő réteget – ami tégla, kő vagy kavics is lehet – maximum 22,5 cm vastagságban tegyük le és amennyire csak lehet tömörítsük. A nagyobb darabokat kőtörő kalapáccsal zúzhatjuk szét. Borítsunk rá homokot, ez lesz a záró réteg és hengereljük át. A szigetelés számára 2,5 cm helyet hagyjunk a felszínen. 

 

Ajtószerelvények felszerelése

Teljes és részleges lakásfelújítás, ajtószerelvényekEgy teljes és részleges lakásfelújítás remek alkalom arra, hogy ajtóinkat is stílusosabbá tegyük egy kopogtató vagy egy klasszikus stílusú fogantyú felszerelésével.

A vasból vagy rézből készült fogantyúk elegáns megjelenést kölcsönöznek az ajtónak és a helyiségnek. A külső fogantyút általában a középvonalban teszik fel. A fogantyú hátoldalán található egy rögzítőcsap, ami megakadályozza, hogy a csavar megszorításakor a gomb elforduljon. A csapnak készítsünk egy kis mélyedést, majd tegyük fel a fogantyút és húzzuk meg a csavart. A bemélyedésre használjunk fakitöltőt, ami eltakarja a csavar fejét.

A kültéri ajtókon nagyon jól mutat egy dekoratív kopogtató, ami elsősorban nem praktikai célokat szolgál, sokkal inkább látványelem. Készletet is vásárolhatunk, amihez a kopogtatóhoz illő levélbedobó és fogantyú is tartozik. Az ajtókopogtatót nagyjából vállmagasságban tegyük fel.

Azonos módon rögzítsük, mint az ajtófogantyút és a végén ugyanúgy használjunk kitöltő anyagot. A rezet akrillakkal is kezelhetjük, hogy tovább megőrizze szépségét. Minden esetben az ajtó és egyúttal a helyiség stílusához leginkább passzoló darabokat válasszuk. 

Teljes és részleges lakásfelújítás