Lakásfelújítás burkolás Hideg burkolás (alapok)

hidegburkolás alapok, lakásfelújítás budapest, lakásfelújítás burkolásLakásfelújítás burkolás A különböző felületek burkolása talán a felújítás leglátványosabb része, hiszen a festés után ez a felület a legjelentősebb, és legnagyobb kiterjedésű. Az előkészítő műveletek nagyban meghatározzák a későbbi felhasználhatóságot és a kihordási időtartamot.

Első lépésben fel kell mérni, hogy a burkolandó felület minősége megfelelő-e. Ezt egy egyszerű anyagvizsgálat vagy szakértő általi szemrevételezés keretein belül kell mérlegelni.

Fontos ugyanis a megfelelő minőség eléréséhez a megfelelő szilárdságú, por és zsírmentes felület. Legyen szó falazat, vagy járófelület burkolásáról. Amennyiben a szilárdság nem megfelelő, akkor egy úgynevezett mély alapozás szükségeltetik.

Ha a felület megfelelő, akkor ellenőrizni kell a felület egyenetlenségeit, és szükség esetén felületkiegyenlítő eljárásra van szükség. Az ilyen módon előkészített felületre már nagy biztonsággal lehet felhelyezni a burkolatot a felújítás során.

Természetesen el kell dönteni, hogy milyen burkoló anyagot válasszunk, hiszen nem mindegy, hogy kül- vagy beltérben történik a burkolás. A kültéri (terasz, feljárók, lépcsők, lábazatok) számára, mindig fagyálló burkolatot kell használni lakásfelújítás burkolásnál.

Beltér esetén, a széles anyagválaszték miatt jobb, ha szakemberre bízzuk a döntést. Figyelembe véve az igényeket és a költségeket. Lakásfelújítás burkolás


Vakolás és száraz burkolás 

burkolás, vakolás, budapestLakásfelújítások egyik legáltalánosabb mozzanata a falak és a mennyezet festése vagy tapétázása.

Ezt minden esetben megelőzi a felületek kijavítása, vagyis a vakolás. A cél, hogy sima és egyenletes felszínt biztosítsunk, eltüntessük a réseket, repedéseket.

Emellett kiválóan alkalmas hő- és hangszigetelésre, sőt még tűzvédelmi funkciót is ellát. A hagyományos vakolás két-három rétegben történik, használhatjuk téglából vagy vakolt lécezéssel készült felületeken. Bár házilag is kivitelezhető, némi gyakorlat mégiscsak szükséges ahhoz, hogy a kívánt eredményt érjük el.

Nagyobb felülteken csakis jó minőségű anyagokkal és eszközökkel dolgozhatunk szépen, ezen igazán nem érdemes spórolnunk. A száraz burkolás, más néven gipszkartonozás az új építésű házak, lakások esetében már általánosan elterjedt.

Ez a művelet már nem igényel annyi tapasztalatot, hiszen az előre gyártott gipszkarton lapokkal viszonylag egyszerű bánni és gyorsan megy velük a burkolás.

A paneleket szegek vagy csavarok segítségével a falhoz rögzítjük, végül pedig lefestjük vagy letapétázzuk. Gipszkartonból akár álmennyezetet is készíthetünk. Lakásfelújítás burkolás


Külső homlokzati burkolás

lakásfelúítás burkolás, külső homlokzati burkolás Lakásfelújítás burkolás megkezdése előtt feltétlenül meg kell vizsgáltatni a burkolandó falfelületet, és a fal szerkezetét.

Kültéri alkalmazásnál nagyon fontos szempont az úgynevezett harmatpont, itt fog ugyanis kialakulni a páralecsapódás.

Ha ez a homlokzat külső felületére esik, akkor szükség lesz egy úgynevezett feszültségmentesítő lemez beiktatására.

Valamint a rétegterv megváltoztatására is szükség lehet. Ennek köszönhetően a későbbiekben kialakuló pára nem fog problémát okozni. Fontos és hasonlóan kellő körültekintést igényel a felhasznált ragasztó habarcs, melynek kiváló minőségűnek, fagyálló, és minimum 5%-os diszperzió tartalmúnak kell lennie.

A szakemberek számára természetes, hogy ez az anyag az úgynevezett flexragasztó. Viszont egy laikus számára, a boltok polcain található márkák és különböző anyagok bizony komoly kihívást jelentenek.

A fugázáshoz természetesen egy hasonló, úgynevezett flexfugázó anyag választása javasolt. Teraszok, vagy vízszintes felületek esetén, kiemelten fontos szempont a megfelelő víz elvezetési technológia alkalmazása. Ugyanis a tévhittel ellentétben a fagyálló anyagok sem nyújtanak tökéletes biztonságot.

A téli időszakban megolvadt hólé, a helytelenül lerakott burkolat közé szivároghat, és ha nem tud elfolyni, akkor a következő lehűléskor térfogata 10%-al is nőhet. Jelentős felületi feszültséget okozva ezzel. Tehát érdemes az ilyen munkát valóban hozzáértő, és erre a munkára specializálódott. Lakásfelújítás burkolás